Veel gestelde vragen

CV Ketel druk

Hoe hoog moet de druk zijn in mijn CV-ketel?

Een CV-ketel werkt alleen als de cv-ketel druk hoog genoeg is. De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken.
Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat. Ernstige waterschade is dan het gevolg.

Waarom moet de cv-ketel druk eigenlijk hoog zijn?

Moderne cv-ketels zijn uitgerust met diverse componenten die een bepaalde druk nodig hebben voor een goede werking. De belangrijkste componenten zijn de pompen die het warme of koude water rondpompen. Vroeger werkten cv-installaties met natuurlijke convectiestromen (en dus niet met een pomp). Deze waren niet betrouwbaar omdat de convectie vaak zwakker was dan de wrijvingsweerstand. Met een pomp kan die weerstand altijd worden overwonnen.

Een bijkomend voordeel van moderne systemen is dat de installatie kan worden ontlucht. Met een drukloos systeem kon dat niet of nauwelijks, wat voor veel lucht in de leidingen zorgde.

Waterdruk in cv-ketel te hoog of te laag?

Is de waterdruk in de cv-ketel te hoog, dan moet je dit te verlagen door de cv-installatie te ontluchten of water te laten ontsnappen. Zorg dat je een emmer en doek bij de hand heeft: het water in de leidingen is altijd vuil en zwart. Is de druk in de cv-ketel te laag, dan zul je de installatie moeten bijvullen.

CV Ketel bijvullen

Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen?

Als de druk in je cv-ketel te laag is, moet je de installatie bijvullen. Dit kun je in principe zelf doen. Durf je het zelf niet aan, of merk je dat de onderstaande stappen niet leiden tot het gewenste resultaat? Schakel dan de hulp in van een erkende installateur.

Benodigdheden:

 1. Vulslang
 2. Lege emmer
 3. Droge absorberende doek

Stap voor stap je cv-ketel bijvullen:

 • Zet de thermostaatuit en wacht ongeveer een kwartier;
 • Trek de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact (let op: heb je een digitaal display in plaats van een analoge drukmeter? Laat dan de stekker in het stopcontact);
 • Vlakbij je cv-ketel zul je een waterkraan vinden. Sluit hier een slang op aan;
 • Houd de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, vóórdat je de slang aansluit op de cv-ketel. Sluit de kraan weer;
 • Sluit de volle vulslang aan op de vulkraan van de CV-ketel. Zet daarna eerst de waterkraan open, daarna pas de vulkraan van de cv-ketel;
 • Laat de kranen open totdat de waterdruk 1,5 tot 2 bar is (1,6 bij een koude installatie);
 • Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat. Draai eerst de vulkraan dicht, daarna de waterkraan;
 • Koppel de slang los. Houd hier een emmer onder om het water in de slang in op te vangen;
 • Zet de CV-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken;
 • De CV-ketel is bijgevuld. Nu moet je de radiatoren nog ontluchten.

Bovenstaande stappen hebben betrekking op een doorsnee moderne cv-ketel. Er zijn echter vele soorten cv-ketels, met soms afwijkende gebruikersinstructies. Lees daarom vóór het cv-ketel bijvullen eerst de handleiding van uw cv-ketel, om deze stappen te verifiëren.

Radiator ontluchten

Hoe kan ik mijn radiator ontluchten?

Radiator ontluchten is iets wat je het beste jaarlijks kunt doen. De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie. Ook voorkom je zo dat je cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Het ontluchten van de leidingen en radiatoren is niet moeilijk. Je hebt in principe geen vakman nodig om dit te doen. Als je de onderstaande stappen volgt, moet het goed komen.

Radiator ontluchten: stap voor stap uitleg

 1. Zet alle radiatoren in huis open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken (langer als je een grote woning hebt). Zo wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.
 2. Zet de thermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
 3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Heb je een digitaal display? Dan mag de stekker in het stopcontact blijven zitten.
 4. Wacht minimaal 10 minuten voordat je begint met de radiator ontluchten.
 5. Begin met het radiator ontluchten op het laagste punt in je woning. Om de radiator te ontluchten heb je een speciaal sleuteltje nodig waarmee je het ontluchtingsventiel open draait. Dit ventiel bevindt zich doorgaans aan de zijkant, bovenin de radiator (lucht is immers lichter dan water, dus stijgt op).
 6. Draai het ventiel open (met een vocht absorberende doek erbij) en draai direct dicht zodra er water uitkomt. Let op: het water in het cv-systeem is donkerbruin tot zwart. Ligt er een vloer die gevoelig is voor water en vlekken? Zorg dan dat je deze goed afdekt.
 7. Herhaal deze stappen bij de volgende radiatoren. Werk van de benedenverdieping naar de zolder toe.
 8. Als je alle radiatoren hebt gehad, moet het expansievat nog worden ontlucht. Dit is het grote (meestal rode) vat naast je cv-ketel. Deze ontlucht je op dezelfde manier als de radiatoren. Vergeet de ventielen op de hoogste punten van je leidingen niet.
 9. Is alles ontlucht? Stop dan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. De cv-ketel zal weer gaan verwarmen en warm water door de leidingen pompen. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is. Dit kun je aflezen op de manometer (drukmeter) op je cv-ketel. Bij moderne cv-ketels kun je dit aflezen op een digitaal display. Let op: de vereiste waterdruk kan verschillen per merk en type cv-ketel.

CV Ketel onderhoud

Waarom is onderhoud aan een CV ketel nodig?

Onderhoud is nodig bij ieder product met bewegende delen. Zo ook bij je cv-ketel. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Hoe vaak moet het gebeuren? En wat kost onderhoud aan je cv-ketel dan? Lees hier waarom onderhoud aan je cv-ketel is essentieel voor een goede werking.

Waarom heeft je cv-ketel een onderhoudsbeurt nodig?

Tijdens een onderhoudsbeurt zorgt de monteur er met name voor dat de ontsteking optimaal werkt en dat de brander schoon is. Daarnaast zijn er diverse bewegende delen, en onderdelen die uitzetten en krimpen onder invloed van warmtewisselingen. De monteur checkt ook deze punten op een optimale werking. Van en naar de cv-ketel lopen bovendien rookgaskanalen, die ook 100% in orde moeten zijn.

Met periodiek onderhoud voorkom je dat de ketel energie verspilt door gebrekkige verbranding of verlies van warmte. Ook wordt slijtage tijdig opgemerkt, zodat er zich geen gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Met name bij ouderwetse ‘open’ cv-ketels is het gevaar op CO-vergiftiging groot. Deze cv-ketels halen de benodigde zuurstof voor verbranding uit de directe omgeving waarin de ketel zich bevindt. Als de verbranding niet optimaal is (bijvoorbeeld herkenbaar aan een volledig blauwe vlam), dan ontsnapt er heel makkelijk koolmonoxide. Dit kan heel snel fatale gevolgen hebben. Een CO-melder in de buurt van een open cv-ketel is daarom een must. Bij een reguliere cv-ketel is het een aanrader.

Het onderhouden van je cv-ketel zorgt er kortom voor dat deze langer meegaat, zuinig in het verbruik is en blijft, en dat storingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Waar bestaat een onderhoudsbeurt uit?

De installateur:

 • vraagt de bewoner naar mogelijke onregelmatigheden (storingen);
 • controleert een goede werking van de diverse radiatoren;
 • controleert een goede werking van het warmetapwater (temperatuur en hoeveelheid);
 • controleert een veilige werking;
 • voert metingen uit (o.a. CO2 in de rookgasafvoer);
 • reinigt de onderhoudsgevoelige componenten van het toestel;
 • vervangt onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn (pakkingen, ontsteekpen);
 • vervangt eventueel defecte onderdelen;
 • informeert bewoner eventueel over hoe bij te vullen en te ontluchten;
 • verzorgt administratieve afhandeling.
Hoe vaak heeft mijn CV ketel onderhoud nodig?
>

Een open cv-ketel heeft meestal jaarlijks onderhoud nodig, terwijl bij een gesloten ketel een interval van twee jaar vaak voldoende is. Vraag om advies bij een erkende installateur en houd jezelf vervolgens aan het voorgeschreven interval. Goed onderhoud bespaart je namelijk - letterlijk en figuurlijk - een koude douche.

Hoe vaak je cv-ketel onderhoud nodig heeft, is vooral afhankelijk van de gebruiksintensiteit en het type ketel. Dit bepaalt of het onderhoudsinterval 1 of 2 jaar is.

Tijdens het onderhoud van je cv-ketel wordt de installatie vakkundig nagekeken, schoongemaakt en indien nodig opnieuw afgesteld. Door de werking van de cv-ketel kan er zich bijvoorbeeld vuil ophopen in bepaalde onderdelen, waardoor het rendement daalt. Bovendien slijten onderdelen sneller bij een vuile cv-ketel. Indien nodig worden er onderdelen vervangen, zodat het rendement en de levensduur maximaal blijven. Daarnaast zorgt goed onderhoud voor een betrouwbare, storingvrije werking.

Nieuwe CV ketel

Waarom de CV ketel vervangen?

Zoals met ieder apparaat, moet een cv-ketel ooit worden vervangen. De meeste consumenten vervangen hun cv-ketel pas als deze stuk gaat, of te vaak storingen krijgt. Maar soms is het slim om de cv-ketel eerder te vervangen. Bijvoorbeeld om te besparen op je energierekening of wanneer je meer comfort wilt. Maar waar moet je allemaal op letten? Je leest het op deze pagina.

Cv ketel vervangen: wat zijn jouw wensen?

Op het moment dat je een vervanging van je cv-ketel overweegt, is het verstandig om jezelf goed te oriënteren. Hierbij kijk je allereerst naar de manier waarop je de cv-ketel wenst te gebruiken. Wil je meer comfort, bijvoorbeeld door gelijktijdig warm water in je bad en douche te laten stromen? Wil je een extra comfortabele regen- of stortdouche? Of ben je van plan om vloerverwarming of designradiatoren te gaan plaatsen? De antwoorden op deze vragen en meer vormen de leidraad voor de selectie van de juiste cv-ketel. De vervangende ketel moet qua capaciteit aan de eisen kunnen voldoen.

Cv ketel vervangen: hoe zuinig moet de nieuwe ketel zijn?

Als je de benodigde capaciteit hebt bepaald, kun je kijken welke vervangende ketel hieraan voldoet. Per merk en type zijn er vaak significante verschillen tussen energieverbruik en warmte- en wateropbrengst. Dijkstra Verwarming adviseert u vrijblijvend bij u thuis.

CV ketel vervangen: de meest voorkomende redenen

 • Het einde van de levensduur is bereikt
 • Je wilt besparen op je hoge energierekening
 • Je wilt hoge reparatiekosten voorkomen
 • Je wilt milieubewuster omgaan met energie
 • Douche en bad moeten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden
 • De woning moet sneller warm worden
 • Verhuizen of verbouwen
 • Er komt gezinsuitbreiding aan
 • Door een verbouwing van uw huis (uitbouw of extra badkamer) is meer capaciteit nodig
 • Je bent van plan te gaan verhuizen: een nieuwe cv-ketel verhoogt de taxatiewaarde
CW klasse CV ketel

De term CW-klasse staat voor Comfort Warm Water. Het is een gaskeur-label dat wordt uitgegeven en gecontroleerd door KIWA (Keurings Instituut voor Waterleiding Artikelen). Een cv-ketel die aan dit label voldoet, is gecontroleerd op efficiëntie, zoals tapdrempel, wachttijd, gelijkmatigheid van temperatuur en rendement. Het gaat hierbij om extra standaarden bovenop de minimale wettelijke eisen die aan cv-ketels zijn gesteld op Europees niveau (CE-keurmerk).

CW-klasse sticker

De CW-klasse is af te lezen op een sticker op de cv-ketel. Deze sticker vertelt ook of het een HR-ketel is en of het apparaat kan worden gebruikt om zonnewarmte om te zetten in binnenwarmte.

Neem de volgende vragen mee bij het bepalen van een cv-ketel met het juiste CW-label:

 1. Wil je met de cv-ketel alleen verwarmen of ook warm tapwater kunnen gebruiken?
 2. Voor welk type woning is de cv-ketel bedoeld?
 3. Op hoeveel plaatsen wil je gelijktijdig warm tapwater?
 4. Hoeveel warm water wil je per minuut uit de kraan laten stromen?

De 6 CW-klassen gedefinieerd

Diverse meetbare prestaties van de cv-ketel worden als uitgangspunt genomen:

 1. Hoe snel is een bad van 100 liter vol?
 2. Hoeveel liter warm water van 40° Celsius komt er per minuut uit de douche?
 3. Hoeveel liter warm water van 60° Celsius komt er per minuut uit de (keuken)kraan?
 4. Is het warm water geschikt voor keuken, douche en/of bad (al dan niet tegelijkertijd)?

CW-klasse 1

 • Cv-ketel niet geschikt voor bad.
 • 4 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 2,5 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken.

CW-klasse 2

 • Cv-ketel niet geschikt voor bad.
 • 6 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 3,6 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken of douche.

CW-klasse 3

 • Bad van 100 liter vol in 12 minuten.
 • 10 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 6 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken of douche of bad.

CW-klasse 4

 • Bad van 100 liter vol in 11 minuten.
 • 13 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 8 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken of douche of bad (niet volledig tegelijk).

CW-klasse 5

 • Bad van 100 liter vol in 6 minuten.
 • 17 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 10 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken of douche of bad (beperkt tegelijk).

CW-klasse 6

 • Bad van 100 liter vol in 5 minuten.
 • 20 liter water van 40° Celsius per minuut.
 • 12 liter water van 60° Celsius per minuut.
 • Geschikt voor keuken en douche (tegelijk) of keuken en bad (tegelijk).

Algemeen

Wat is een slimme thermostaat?

De slimme thermostaat is bezig aan een opmars in de Nederlandse huishoudens. Mede dankzij grote energiemaatschappijen worden steeds meer huizen voorzien van een slimme thermostaat, zoals de Nefit Easy en Honeywell Evohome. Maar wat maakt een thermostaat slim? Welk type thermostaat past bij jou? En op welke manieren bespaar je er geld mee?

Waarom een slimme thermostaat?

De belangrijkste redenen voor consumenten om te kiezen voor een slimme thermostaat:

 • Vooruit programmeren van het temperatuurverloop
 • Bij afwezigheid automatische uitschakeling
 • Op afstand te bedienen
 • Energiebesparing op jaarbasis tot 35%
 • Korte terugverdientijd

Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten wij adviseren u graag.